Udbrændthed – når livet er ren overlevelse

 • For ganske nylig oplevede jeg at være i tilstanden UDBRÆNDT.

Når man er i den tilstand giver navnet super god mening for det er sådan det føles. Som en raket der er brændt af, ligger på jorden som en forkullet udgave af sit tidligere jeg.

Udbrændtheden lærte mig nye niveauer af det som jeg har talt om i årevis men alligevel glemte, da jeg pludselig befandt mig i en ny tilstand i min krop og i mit liv.

Min udbrændthed opstod i kølvandet på en skade jeg fik i min nakke. Det har ikke som sådan noget med OA at gøre og så alligevel har det. Jeg ser nemlig meget ofte resultatet af at vi ikke lytter til os selv og til kroppen og min egen udbrændthed var ingen undtagelse.


Udbrændthed er nemlig meget ofte en reaktion på at kroppen er blevet overbelastet i forhold de ressourcer den har på det pågældende tidspunkt.


Udbrændthed er et vigtigt emne at tage op i forbindelse med OA fordi den ofte kan give store udfordringer i OA men også fordi den faktisk kan opstå på grund af OA.

Derfor er det så vigtigt at genkende den og vide noget om dels, hvordan den ser ud, altså symptomerne, så du kan genkende den men aller vigtigst også forebygge og gøre det rigtige, hvis det er den der giver dig udfordringer i din OA.


Hvorfor opstår udbrændthed?

Der kan være mange årsager til udbrændthed. Da det er en overbelastningstilstand af nervesystemet kan det være både indre som ydre tilstande som skaber tilstanden. Det er dog oftest en længerevarende påvirkning som er årsagen og det kan komme af fx.:

 • Langvarig stress på job
 • Pleaser og redder adfærd (fx hvis du er behandler, arbejder i plejen)
 • Stort mental load 
 • Alvorlig sygdom
 • Sygdom i nær familie
 • Toxiske relationer fx narcisisme
 • OA med mange gener og symptomer

Symptomerne på udbrændthed

Der er mange symptomer der knytter sig til udbrændthed og de mest almindelige finder du her:

 • Føler dig drænet og udmattet
 • Føler dig overvældet og kan ikke overskue noget
 • Modløshed og tristhed
 • Følelsen af at være i overlevelses mode
 • Bruger sukker, alkohol mm. for at cope
 • Søvnproblemer
 • Isolerer dig og trækker dig fra nære relationer
 • Føler sig tom, som i en osteklokke, kan ikke mærke noget
 • Vredesudbrud
 • Grådlabil, humørsvingninger
 • Højt blodtryk
 • Hyppige infektioner
 • Vægtøgning
 • Denial – du ikke kan se at du er stresset og det er andres skyld

Forskelle på stress og udbrændthed

Der er mange lighedspunkter mellem stress og udbrændthed men udbrændthed adskiller sig ved at knytte sig til den stress respons som kaldes for freeze tilstanden.

De fleste kender kæmp/flugt og det er den første stress respons vi møder når vi er stressede. Når vi er i kæmp/flugt i for lang tid kan vi i teorien også blive udbrændte men ofte bevæger vi os over i det næste stadie som er kroppens næstsidste stress stadie. Freeze er der hvor kroppen ikke rigtig har flere ressourcer og udbrændthed er en overbelastning af nervesystemet, hvor den har været i en stress tilstand alt for længe.


Udbrændthed og OA

Da vores stress tærskel falder i forbindelse med OA er der mange kvinder der kommer til at overskride deres egne grænser fordi de ikke er klar over at man i OA skal være obs på sin stress niveauer og passe endnu bedre på sig selv. Vi skal altid passe godt på os selv men det bliver ekstra vigtigt ifm. OA.

Mange kvinder møder faktisk op til OA i en tilstand som nærmer sig udbrændthed og OA bliver dråben der får bægeret til at flyde over. Enten blot pga de hormonelle ændringer eller fordi det at være i OA, med alt hvad det indebærer af utryghed, uvished, manglende viden, fysiske symptomer og gener, bliver dråberne der får det hele til at brase sammen.

Kvinder i OA er derfor mere sårbare overfor udbrændthed og det er så vigtigt at vide dette fordi det kan forebygges.

Det kan det bl.a. Ved at vi legaliserer at det at være på veje ind i OA og at være i den, kræver noget nyt af os.

Det kræver ro, hvile, at vi passer på os selv og at vi justerer efter de ressourcer vi har. Det kan fx kræve at der bliver taget hensyn på arbejdspladesen, at vi får aflastning for det ofte store mental load vi som kvinder bærer på, at vi også selv slipper forventnings presset og accepterer, at nu er der andre måder at være i verden på, der tjener os bedre.


Hvad kan du gøre?

Udbrændthed er som nævnt en af de sidste faser af en belastnings reaktion eller konsekvensen af langvarig stress. Derfor er det så vigtigt at stoppe ulykken som min læge så poetisk sagde, da jeg sad og græd over min tilstand og forsøgte at få mit astronomisk høje blodtryk til at falde bare en anelse.

At stoppe ulykken betyder i denne sammenhæng at stoppe det som overbelaster. I mange tilfælde vil det være en sygemelding der skal til fordi du ikke kan tænke dig til, meditere dig til eller slappe af på en weekend og dermed komme ud af tilstanden.

Det kræver mindst 6-8 uger at få nervesystemet til at komme ned i den tilstand der hører til ro og hvile (parasympatiske). For nogle kræver det betydelig længere. Det afhænger meget af årsagen og hvor lang tid belastningen har stået på og hvilken hjælp og støtte man har.

Det kan også være andre ting der belaster dig som ikke blot kan stoppes nu og her. Det kan være sygdom i familien eller et barn som er udfordret. Det ser jeg rigtig ofte hos mine klienter og det kræver ufattelige ressourcer når vores børn lider.

Det vigtigste at forstå er at udbrændthed er en reel tilstand som kræver, at du giver din krop og dit nervesystem ro – hurtigst muligt. Det kræver i min optik også hjælp. Det er nemlig vanvittig svært at tænke klart og rationelt når kroppen og sindet er i overlevelses tilstanden.

Derudover findes der tilkud der støtter kroppen – de fjerne ikke tilstanden men støtter kroppen fordi den forbruger vitaminer og mineraler i et helt andet tempo end normalt.

At arbejde konkret med nervesystemet er også vigtigt da det er her problemet grundlæggende set ligger. Det kan være via somatiske øvelser, meditationer, yoga mm.

 

Det vigtigste er dog:

 • At du accepterer, at dette er din tilstand nu og at du ikke kan fixe den med et fingerknips – det er ikke ensbetydende med at det er sådan det skal være resten af dit liv. Slet ikke men at acceptere det som er, er Så vigtigt for din heling.
 • Justering i dit liv så det passer til dine ressourcer
 • At det handler om små skridt som over tid vil hele din krop og dit nervesystem
 • At vejen tilbage til dig selv kan kræve hjælp og guidning
 • At sætte barren lavere – ikke at stille for store og urealistiske krav til dig selv
 • At rådet “bare slap af” ikke virker for dig. Når man er udbrændt kan man ikke nødvendigvis bare slappe af på komando fordi det handler om dit nervesystem – ikke noget du kan tænke dig til eller tvinge dig selv til
Udbrændthed eller depression?
Det er vigtigt at skelne imellem udbrændthed og depression. Forskellen er at udbrændthed ofte forbedres når belastningen fjernes. Ved depression ændres tilstanden ikke nødvendigvis selvom du fx. bliver sygemeldt. Det er vigtigt at du taler med din læge hvis du er i tvivl om det er en depression eller angst du oplever. Udbrændthed er nemlig ikke en diagnose – det er depression. Omvendt kan depression forveksles med udbrændthed og her hjælper antidepressiv medicin ikke.

Har du mistanke om at du er udbrændt og at OA har noget med det at gøre, er du altid mere en velkommen til at få en snak med mig så du kan få hjælp til, hvad du kan gøre her og nu. Jeg kan hjælpe dig med at få en overskuelig plan.

Du kan booke en session HER