Årsager til angst i overgangsalderen


Angst er en tilstand som mange kvinder kan møde i forbindelse med OA. Det er et af de symptomer som mange ofte slet ikke forbinder med overgangsalderen.
Sammen med angsten kan der opstå en ny sårbarhed og følsomhed – at man ikke rigtig kan overskue det samme som før.
Man kan føle sig forvirret, afmægtig og bange – hvad skete der lige for hende der kunne klare alt og kunne være der for alle? Kommer hun nogen sinde tilbage?
Angst er en virkelig ubehaglige følgesvend. Den forstyrrer, den begrænser, den skaber unødig meget ballade i dit nervesystem og den dræner din energi.
Det koster meget at være bekymret og at være i fremtiden og forsøge at kontrollere alt med dine tanker. I know.
Derfor er det også så vigtigt, at gøre noget ved angsten, at få den under kontrol og allerhelst få den til at gå væk. Og det kan den. 

Hvordan føles angst?
Der er mange måder angst kan vise sig i overgangsalderen. Det kan være subtilt og det kan være full blown angstanfald og fobier som ikke var der før.
Angsten kan vise sig som fx.:
  • Konstant sommerfugle i maven
  • At vågne op i en tilstand af uro som letter op af dagen
  • Uro – har svært ved at slappe af og geare ned
  • Katastrofetanker og bekymring
  • Tankemylder især inden sengetid
  • Panikangst (angstanfald)
  • Fobier fx frygt for at køre bil, social angst
  • Sygdomsangst

Angsten kan i sig selv også give dig fysiske symptomer som fx.:

  • Hjertebanken og ekstrasystoler
  • Trykken for brystet
  • Hovedpine
  • Tør mund
  • Brystsmerter
  • Kvalme
  • Hedeture
Fælles for de forskellige måder angsten kan vise sig i overgangsaldere er, at de ikke har været der før. I hvert tilfælde ikke i samme grad.
Nogle kvinder har haft tendenserne før og har du haft angst tidligere så er du mere følsom overfor at få det igen. Men de fleste kender ikke følelsen fra tidligere eller også kan de måske genkalde sig en snert af noget som er blevet markant kraftigere end før. 

Hvor kommer angsten fra?
Der kan være mange årsager til den angst der kan opstå i overgangsalderen. Det er med vilje, at jeg omtaler den som en angst der opstår i denne livsfase. Den kan nemlig være anderleds end angst i andre perioder af livet.  Det skyldes, at du er i en “tilstand”, hvor både dine hormoner, din krop OG dit sind er i en kæmpe forvandlingsproces. Der er derfor mange flere årsager til, at du kan reagere med angst, end i andre livsfaser – ud over puberteten og gravidtet (det er også to kæmpe store transformationsfaser som kan give angst).
Derfor er der virkelig mange forskellige årsager til angst som både bevæger sig i det fysiske, det psykiske og det spirituelle felt. Den mest almindelig opfattelse er at det kun er dine hormoner der er skurken. De kan absolut være en del af årsagen for ja, de ændrer sig. Ja, de kan påvirke din hjernekemi. Ja, hormonelle ubalancer kan give angst og ja især progesteron har betydning for den beroligende neurotransmitter GABA som kan være medvirkende årsag. Men det er ikke kun her, i hormonerne, at angsten har sin årsager.
Der kan også være flere andre årsager som mere inddirekte har med overgangsalderen at gøre.

Fysiologiske årsager til angst
Som nævnt kan dine hormoner absolut spille en rolle og det skyldes at der med faldet i dine hormoner også kan ske en påvirkning af de neurotransmittere som regulerer dit humør og indre tilstand fx GABA og serotonin.
Men der er andre forhold som også kan komme ud af balance og det er ting der kan have været i ubalance allerede inden du trådte ind i overgangsalderen. Ting som overgangsalderen forværre eller sætter kæmpe lup på.
Det kan fx. være ubalancer i dit tarmsystem. Dit tarmsystem har en direkte forbindelse til vagus nerven som regulerer din stress respons. Når dit enteriske nervesystem (din anden hjerne som det også kaldes og er placeret i tarmsystemet) registrerer ubalancer fx i mikrofloraen så sender den signaler til din hjerne om at der er fare på færde. Det kan tænde vagus nerven og bum så tror hjerne du er i fare = angst/uro.
Der er mange ting som kan skabe uabalncer i dit tarmsystem. Det du indtager har stor betydning fx alkohol. Alkohol i sig selv er kendt for at give angst og uro. 
Andre årsager kan være:
  • Inflammation både i tarm og hjerne
  • Candida i tarmsystemet
  • Allergier/sensitivitet overfor fx gluten, laktose
  • Medicin 
  • Stofskifteproblemer fx højt stofskifte
  • Koffein
  • Alkohol
  • Blodsukker ubalancer (som mange kvinder får i.f.m. overgangsalderen)
  • Østrogen dominans
Psykologiske årsager til angst
I den psykologiske afdeling er stress selvfølgelig klassisk årsag til angst men dit nervesystemet kan også reagere på den forandringsproces du står i.
Overgangsalderen er en kæmpe forandring og der sker så meget både fysisk og mentalt.
Din identitet som kvinde er i forandring. Din mor rolle ændrer sig. Forholdet til dine forældre er i forandring. Der kan dukker følelser som sorg, selvværds issues op. Din selvopfattelsen kan skride og din følelse af kontrol over din krop og dit liv kan påvirkes.
Dit ego er på overarbejde. Det hader forandring men forandringen er uundgåelig.
Er det egentlig mærkeligt at vi kan blive angste over alt det der sker?
Der kan være endnu flere årsager på spil som fx.:
  • Konkrete stressfaktorer som job, relationer
  • Sygdom
  • Økonomi
  • Tab af kontrol
  • Andre angst lidelser som fx PTSD, C-PTSD
Da vi bliver mere følsomme overfor stress i forbindelse med de hormonelle ændringer og den store transformation vi står i, sænkes vores tærskel for hvor meget vi kan håndtere.
En af mine kæpheste er, at angst er en af kroppens måder at vise os at der er stede vi skal justere. Det er en af de GPS’er som kroppen og nervesystemet kan skrue op for, for at få os til at forstå, at der er noget vi belaster
kroppen med. Det handler om at lytte og finde rodårsagen.

Spirituelle årsager til angst
Overgangsalderen handler i min optik om, at du skal forbinde dig med den du i virkeligheden er. Det er et tidspunkt i livet, hvor vi efter at have haft fokus på børn og familie – at være fertile – vender blikket indad for at “gen-connecte” med os selv. 
Mange af de gener og symptomer vi mærker er inddirekte sjælen der taler til dig via din krop og har budskabet til dig. Det lyder måske lidt wu-wu agtigt men det er egentlig ikke fordi det er så mærkeligt. Der er nemlig en evolutionær grund til at vi vender blikket inde i overgangsalderen. Det er her vi gør status over det vi har lært så vi kan give vores erfaringer videre.
At være tro mod os selv er heller ikke wu-wu og det har konsekvenser for kroppen når vi ikke er det. Det skaber stress og stress kan skabe angst.
 
Når kroppen reagere med angst kan det derfor handle om rigtig mange ting. Det kan være et mønstre du skal give slip på og drømme du skal lukke ind.
Mange kvinder spinder ud i nye karriere, nye forhold, ny seksualitet og ny kreativitet i overgangsalderen men hvis vi ikke lytter til disse kald fra sjælen så kan det give angst.
Når du ikke er forbundet ti dig selv kan det give angst.
Når du ikke lytter til dine behov kan det give angst.

Hvad hjælper?
Der er mange ting der kan hjælpe dig af med angsten men som du kan regne ud nu, er det vigtigt at kende årsagen til den. Når man kender årsagen kan man sætte ind der hvor problemet er.
Hormoner kan hjælpe dig med at komme i hormonel balance og dermed reducerer angsten.
Kost, livsstil, tilskud, kan hjælpe helt utrolig meget.
Stressreducering – stor hjælp!
Selvomsorg og at dele dine tanker og følelser med en der forstår hvad du gennemlever er også gavnligt.
At forstå præmissen for at være i overgangsalderen, at lære hvordan du samarbejde med den kan også hjælpe.
Der er vitterlig så meget du kan gøre og ofte er det flere ting der tilsammen kan hjælpe dig tilbage i den et meget mere roligt liv – uden angst. 
Essensen er, at der ikke kun er én årsag til angst i overgangsalderen og derfor heller ikke kun er én løsning fx bioidentiske hormoner.
Hvis der er flere grundlæggende årsager fx. et ubalanceret blodsukker og en drøm du ikke tør udleve så fixer hormoner ikke de to ting. Derfor er det så vigtigt at se holistisk på, hvorfor angsten er opstået.
Har du angst kære du, hvad er det så din krop prøver at fortælle dig?


Disclaimer

Informationen er ment som inspiration og du bør generelt rådføre dig med din læge, inden du indtager kosttilskud. Denne information erstatter ikke lægelig vejledning. Har du mistanke om at du fejler noget bør du kontakte din læge. Har du haft angst symptomer og/eller depressive tendenser i mere en en måned skal du også opsøge din læge.