Slip af med hedeture

Hedeture og nattesved er et af de hyppigste symptomer på hormonel ubalance i overgangsalderen. Det gælder faktisk både i årene op til  – perimenopasuen og i årene efter – postmenopausen. 

Ca. 80% af alle kvinder i overgangalderen oplever dem i en eller anden grad. Det er virkelig mange og de kommer i mange forskellige udgaver.

Nogle har kun et par stykker i løbet af dagen, nogle har dem hver time, nogle har dem kun om natten, nogle har kun milde varmestigninger og andre har så svære hedeture at sveden løber og tøjet bliver drivvådt.

Nogle kvinder får hjertebanken og angst agtige symptomer, når de får hedeture og andre mærker bare lidt varme i ansigtet.

Der er nok ligeså mange former for hedeture som der er kvinder der har dem.

De kan påvirke din livskvalitet og forstyrre din følelse af at have kontrol over din krop, de kan påvirke din søvn, din lyst til at være tæt med din partner (der kommer altid en hedeture ligesom man har lagt sig i ske, ikk?), og de kan gøre dig flov og usikker på dig selv for ikke at tale om den konstante vekslen mellem at have det varmt og derefter fryse fordi du er klam og våd.

Men uanset hvordan de føles, så er der et gennemgående spørgsmål, som mange kvinder med hedeture stiller – hvordan pokker slipper jeg af med dem?

Og det er et virkelig godt spørgsmål som der heldigvis er mange svar på og du behøver ikke trækkes med den plage som hedeture kan være.

Der er en vej ud af deres våde kløer (hmm ikke det bedste billede).


Årsagen til hedeture

Man ved dybest set ikke, hvorfor de opstår. Der er mange teorier og forklaringer men man hælder mest til, at de skyldes de faldende hormoner og at dette fald påvirker din hjernekemi – mere specifikt dit temperaturregulerende center i hjernen.

Men det der er så interessant er, at man jo så skulle tro, at ved at tilføre kroppen hormoner så forsvinder hedeturene.

Det gør de også for mange, men ikke for alle.

Tiltag som ikke har med hormoner at gøre, kan også få dem til at forsvinde.

Derfor er det ikke nødvendigvis isoleret set dine hormoner, der er årsagen. Det kan derimod være andre ting som påvirker dine hormoner, som så påvirker din temperatur regulering der kan være årsagen.

Det kan godt lyde lidt kryptisk, men det handler om at selvom dine hormoner ændrer sig i overgangsalderen, er der også andre ting der kan påvirke dem ud over selve overgangsalder processen.

Noget af det som påvirker dine hormoner rigtigt meget, også før overgangsalderen, er stress. Men især i forbindelse med overgangsalderen bliver du mere følsom overfor stress og kroppen tåler ikke stress på samme måde som tidligere (hvis den overhovedet har tålt det – måske havde du bare andre ressourcer). 


Stress og kortisol

Stress er ikke kun den stress, du føler, når du fx. er ved at komme for sent eller har travlt på job. Der findes mange former for stress og når kroppen er i fare eller opfatter en trussel, så udskiller den bl.a stress hormonet kortisol.

Kortisol er et vigtigt hormon for vores overlevelse og gør mange gode ting i kroppen men for meget kortisol og især udskilt over længere tid er en belastning for kroppen.

Det påvirker bl.a. din krops evne til at danne kønshormoner. Kroppen prioriterer nemlig, at danne stress hormonet frem for kønshormoner og derfor kan kønshormonerne dale pga kronisk forhøjede kortisolniveauer. Så når du har en kombination af overgangsalder hvor hormonerne falder naturligt OG er påvirket af stress så har du en virkelig skidt cocktail for dine hormoner.


Indre og ydre stress

Kroppen reagerer på indre og ydre faresignaler, hvilket betyder at du udskiller kortisol uanset om der er noget i det ydre, der opfattes som en trussel eller om det er i dit indre.

Indre stress kan fx være:

  • Infektioner
  • Næringsmangler
  • Dehydrering
  • Allergier
  • Blodsukkerubalancer
  • Ubalancer i tarmsystemet
  • Hormonelle ubalancer
  • Inflammation
  • Negative tanker og følelser

Ydre stress kan være konkrete belastninger fra:

  • Job
  • Relationer
  • Økonomi
  • Operationer
  • Mental load

Så der er med andre ord rigtig meget der kan stresse din krop og gøre at den er på overarbejde.


Stressen i overgangsalderen

Overgangsalderen er i sig selv stressende for kroppen, fordi der sker så mange ændringer og den skal omstille sig til nye tilstande. Selvom din krop er skabt til at gennemleve omstillingen, så er det en belastning. 

Kombinationen af at dine hormoner falder og den store omstillingsproces kan gøre dig mere følsom overfor stress og derfor reagerer kroppen anderledes på ting som den måske tidligere ikke reagerede på.


Hvordan slipper du af med hedeture?

Så svaret på hvordan du slipper af med dine hedeture er enkelt:

Find rodårsagen! 

Hvad er det der påvirker dine hormoner så meget, at det giver sig til udtryk med hedeture?

Er det dit blodsukker der er ude af balance (hvilket faktisk er en af de hyppigste årsager), har du for meget at tænke på eller gør du for meget for alt og alle, mangler du næringsstoffer eller kan du ikke tåle gluten? 

Hedeturene er med andre ord et slags signal fra din krop om, at der er en eller flere ubalancer.

Når vi bare tager en pille (eller et plaster) så kan vi overse, at der ligger noget nedenunder og er den egentlige rodårsag til dine hedeture.

Hedeture er nemlig et symptom – et signal fra din krop og opstår ofte, hvis du i årene op til overgangsalderen har haft mange indre og ydre stressfaktorer i dit liv. Det er ikke som sådan din overgangsalder, der er skurken, men den kan blive den udløsende faktor.


Tilskud mod hedeture

Måske har du fået anbefalet et tilskud som din veninde havde stor succes med men det virker ikke for dig. Det skyldes at der er stor forskel på årsagen – det der giver din veninde hedeture er ikke nødvendigvis det samme som giver dig hedeture. Derfor er der ikke en one-size-fits-all løsning. Det bedste er den skræddersyede løsning – den der tager med i betragtning hvordan dine hormoner og din krop har det. Når det er sagt så findes der kosttilskud som har en kendt virkning for rigtig mange og det er tilskud som indeholder fx. rødkløver og salvie.

Der findes mange på markedet fx Bidro, MenoJoy, Menosan, Rødkløver fra Herrens Mark osv. De virker på nogle men ikke på andre. 

Men et rigtig godt sted at starte før du køber dig fattig i tilskud til kvinder i overgangsalderen (de er i min optik hysterisk dyre) så er mit bedste råd:

Start med en god multivitamin og en god omega 3.

Med disse 2 tilskud giver du kroppen de byggestene den har brug for til at danne kønshormoner. Du fjerner den stress faktor der hedder næringsmangler og omega 3 har bl.a. også en gavnlig effekt på inflammation.

Hvor utroligt det end lyder, så kan det faktisk hjælpe.


Andre gode råd

Derudover er der et hav af andre gode råd som har med dit livsstil at gøre, din kost, dine stress niveauer og de toxinet der evt. er i dine omgivelser.

De har nemlig stor effekt på din kønshormoner og dermed kan de være årsagen til dine hedeture.

Kost som får dit blodsukker til at stige fx hurtige kulhydrater (ris, pasta, brød, sukker) har en skidt effekt på dine hormoner og kan være årsagen til hedeture.

Alkohol og kaffe – desværre – heller ikke godt. Så at skære ned her vil også gøre en forskel.

Og så er der hele snakken om stress som din krop inddirekte beder dig om at skære ned på. At blive bevidst om, hvad der udløser stress og belaster dit nervesystem er altafgørende.

Bioidentiske hormoner kan absolut også være en god hjælp især, hvis du virkelig er hårdt ramt. Det er dog ret ofte slet ikke nødvendigt når der bliver rettet op på de grundlæggende ubalancer.


Det positive i dine hedeture

Jeg ved hvor irriterede og belastende hedeture kan være (jeg har dem selv) og jeg vil ikke prøve at få dig til at elske dem. Det er helt ok, at du er frustreret over dem. Men jeg vil alligevel invitere dig til at tænke på, at der er en årsag til at de er der.

De er en slags budbringere fra din krop. 

De peger nemlig på, hvor du kan komme i bedre balance og gøre gode ting for dit helbred. De er som nævnt et symptom og de er en opringning fra din krop som siger noget om, hvor der er steder du kan optimere og hjælpe din krop.

Og du behøver ikke gøre det på egen hånd. Du kan få hjælp.


Disclaimer

Informationen er ment som inspiration og du bør generelt rådføre dig med din læge, inden du indtager kosttilskud. Denne information erstatter ikke lægelig vejledning. Har du mistanke om at du fejler noget bør du kontakte din læge. 


Hvis du gerne vil vide hvordan dine hormoner har det og om du har ubalancer der kan være årsagen til dine hedeture, kan jeg varmt anbefale dig et Menopause Map som indeholder både en hormonscreening og en spyttest. 

Her vil du får svaret på, hvad der er årsagerne og vigtigst af alt – du får dit road map til, hvordan du kan slippe af med hedeturene og optimere dit helbred mens din krop er under forvandling.

Du kan læse om Menopause Map HER.