Sexlyst i overgangsalderen

  • Post author:
  • Post category:Blog

En af de hyppigste gener i overgangsalderen er nedsat sexlyst. 

Op mod 80% af alle kvinder oplever det i større eller mindre grad – og det er godt nok mange.

 

Men skal man bare acceptere at det er sådan det er at blive ældre eller er det en myte at det bare er sådan det er?

Svaret på de to spørgsmål er nej og ja. 

Nej vi skal ikke acceptere at det er sådan det er og ja det er en myte. 

Men hvorfor er der så mange der oplever det?

Det er jo en almindelig opfattelse at nedsat sexlyst kan opstå, når hormonerne begynder at dale. Her snakker vi især østrogen og testosteron men også neurotransmittere som fx dopamin. Disse stoffer har alle sammen noget med sexlyst at gøre.

Men de faldende hormoner kan vi i princippet godt leve med. Ikke alle kvinder mærker gener fra de faldende hormoner og over tid vænner kroppen sig oftest til at mængden af hormoner er nedsat

Men det som kroppen ikke kan håndtere, er stress fra flere fronter. Overgangsalderen er stressende for kroppen og hvis der er mange andre stressende faktorer på spil som fx dårlig livsstil (læs: mangel på motion, dårlig kost, mangel på søvn og egenomsorg) ja så kan kroppen simpelthen ikke producere hormoner nok til at holde dig i balance.

 

Og hvad kan der så ske?

Sexlysten daler – eller forsvinder.

 

Overgangsalderen er ikke nødvendigvis skurken

Så det behøver altså ikke at være overgangsalderen der som en tyv om natten stjæler din sexlyst. Det kan faktisk snarere være din krop der fortæller dig, at den har været på overarbejde alt for længe.

Alt dette fortæller statistikker og undersøgelser ikke om og de føjer kun brænde til bålet om, at overgangsalderen er et væmmeligt sted at være fordi alt glæde, nydelse, saft og kraft forsvinde så snart vi mærker den første hedetur.

NOT TRUE!!!

Det er muligt at bevare sin lyst og at have fantastisk sex også i overgangsalderen. Det kræver blot 4 ting (og det siger jeg med glimt i øjet for det er egentlig ikke 4 lette ting men det er dog absolut overkommelige ting):

  • Viden om hvad der sker i overgangsalderen med forbindelsen mellem hjerne og underliv
  • Viden om hvordan du kan samarbejde med din krop og de ændringer der naturligt sker
  • Lyst og mod til at arbejde med din seksualitet
  • Lyst og motivation for at ændre det som står i vejen for at lysten kan folde sig ud måske på nye måder

 

Stress og sexlyst

Stress er en af de største rodårsgaer til nedsat sexlyst i overgangsalderen men lyst og lysten til at få lyst kan også påvirkes af mange andre ting. 

Du kan høre meget mere om alle dette på min podcast Magiske Menopause hvor jeg i episode 12 interviewer klinisk sexolog Maj Wismann. Vi snakker også om hvordan man kan arbejde med sin lyst og få lysten tilbage. Du finder episoden lige HER.

Det glade budskab er at du kan genfinde din sexlyst, hvis den er forsvundet og du kan gøre det på helt naturlig vis og hvis du har lyst til at få lyst, for din egen skyld, er der så meget fantastisk at hente ved at gå ind i den proces det er at finde nøglen til sin egen lyst og hvad der tænder gnisten igen.

Som Maj siger: Hvis din appetit forsvandt ville du jo heller ikke holde op med at spise. Du ved du har brug for næring og vi har også brug for seksualitet og intimitet selvom lysten ikke er helt som den plejer”.

 

Gode råd til at genfinde sexlysten

For at genfinde sexlysten er det vigtigt at have lyst til at have lyst – at være motiveret for sin egen skyld. Ikke for ens partners skyld og for at redde parforholdet. Det kan selvfølgelig være en meget kraftig motivation men det er ikke den der gør at du kommer i kontakt med din lyst. Den motivation er mere frygtbaseret. Og lyst kommer ikke fra frygt. Lyst kommer fra tillid og et ønske om nærhed.

Sex har mange gavnlige effekter på hele vores fysiologi fx både på vores kredsløb, vores immunforsvar, vores bækkenbund og vores humør. Men det er også vigtig for vores parforhold og vores relation til hinanden og til os selv. 

Sex skaber forbindelse, skaber nærhed og intimitet og tæthed og det er en vigtigt ingrediens i et velfungerende parforhold. Ikke at et parforhold ikke kan eksistere uden men seksualiteten er en medfødt impuls og det er en vigtig del af vores identitet og livskraft. Hvis den ikke holdes i live visner en vigtig kilde til energi og vitalitet og en vigtig forbindelse til vores egen indre kerne og gnist.

Seksualitet hænger uløseligt sammen med vores skaberkraft og vores kreativitet og derfor er der meget at vinde ved at stimulere og styrke sin seksualitet.

Der er en håndfuld helt lavpraktiske råd som kan hjælpe dig med at styrke din sexlyst og de er bl.a. taget fra interviewet med Maj Wismann:

  1. Bevæg dig – daglig motion er vigtig for hele din krop
  2. Knibeøvelser – skaber blodgennemstrømning og du kan bedre mærker hvad der sker
  3. Sørg for at sove minimum 8 timer hver nat
  4. Stimuler din lyst med vibrator fx hver dag i badet (ikke solosex men blot stimulation af området omkring kønslæber og klitoris). Du finder vibratoren >>> HER
  5. Sørg for sund og nærende kost
  6. Reducer stress
  7. Få et 360 grader vue på hvordan din krop har det og få et personlig plan til at støtte din krops eventuelle ubalancer så din krop kan danne de hormoner den skal og kan. Læs mere om hvordan du får et personlig plan >>> HER

 

Hvordan har du det?

En sidste ting som er vigtig at komme omkring når det gælder nedsat sexlyst er, at se på dit liv. Nedsat sexlyst handler som nævnt ikke kun om ændrede hormoner. Det kan også handle om dit parforhold og den sex i har.

Det er ikke ualmindeligt at følsomheden og “tændbarheden” ændres pga de fysiologiske ændringer der opstår i området omkring skeden, kønslæber og klitoris og derfor skal der måske mere til for at blive tændt eller måske skal der noget helt andet til. 

Det kan også være at den sex du har haft egentlig ikke har være den sex du drømmer om eller har den grad af nærhed som du længes efter. Og når det så bliver sværere at tænde dig så er det egentlig ikke så mærkeligt at lysten udebliver. Det er ganske enkelt ikke attraktivt at ha sex fordi det ikke giver dig noget.

Det kan også være at der udenfor soveværelset er ting du ikke er helt tilfreds med. Hvis du ikke føler dig hørt, set, mødt og får dækket andre behov end lige sex så kan det også påvirke lysten. Din lyst påvirkes i høj grad også af det der sker mellem dig og din partner i hverdagen og en partner som ikke er der for dig kan slukke meget af gnisten.

Et par gode spørgsmål du kan stille dig selv er:

  • Er du glad og tilfreds, trives du i jeres forhold, får du dækket dine behov?
  • Er du glad for det sex i har eller mærker du en længsel efter noget dybere, tættere eller bare noget helt andet?
  • Tænder din partner dig? 
  • Har du lyst til sex men bare ikke med din partner?

 

Fast food sex eller gourmet sex?

Din seksualitet har et kæmpe potentiale og sex kan være helt fantastisk – også og måske især i overgangsalderen.

Men vi kan ikke tage vores seksualitet for givet ligesom vi heller ikke kan tage vores fysiske form for givet. At være fit kommer ikke af at sidde i sofaen og det gør et velfungerende sexliv heller ikke. Og slet ikke i overgangsalderen hvor forbindelsen mellem hjernen og underliv er blevet lidt langsommere. For mange kvinder gælder det at der skal trænes og der skal gøres en indsats for at bevare lysten og glæden ved sex. 

Potentialet er at sex før og efter overgangsalderen kan blive endnu mere fantastisk, givende, nærende og ømt. Det kan blive til gourmet sex. 

Og hvad er gourmet sex så for en fisk?

Gourmet sex er sex med stor inderlighed, stor kærlighed, nænsomhed, nærhed og hvor der ikke er fokus på præstation kun på nydelse. Det potentiale har al sex men jo ældre vi bliver jo mere stiger behovet for nærhed og ømhed. 

Jeg tænker det handler meget om modenhed og den modne kærlighed som mange befinder sig i, i alderen 40+. Vi er ikke længere så hooked på den hurtige tilfredsstillelse, den uden så mange følelser. Vi vil have kvalitet fremfor kvantitet. Og har mærker man den længsel og har man et sexliv som ikke kommer i nærheden af det, så kan sexlysten blive kvalt.

Så et sidste godt råd er, at være nysgerrig på din egen seksualitet. Er der områder du ikke har udforsket? Er du i kontakt med din seksualitet og din seksuelle natur som kvinde? Flirter du med din partner eller hvis du er single, med andre? Føler du dig sexet, kvindelig og er du glad for din krop og lytter du til din krop?

Al for ofte er kroppen et appendix til vores hoveder og vi har ikke forbindelse til det der sker i den og slet ikke til underlivet men det kan du få.

Maj Wismann har et virkelig godt online kursus både om at genfinde sexlysten men også et kursus om at komme i kontakt med dit underliv og din seksualitet. Du finder Maj’s kurser lige HER

Hvis du har brug for at finde rodårsagen til at din sexlyst er forsvundet kan du booke en uforpligtende og helt gratis konsultation med mig.

Du finder mere om mine gratis konsultationer >>> HER