Bliv fri for hedeture – 5 tip der virker

  • Post author:
  • Post category:Blog

Det kunne lyde som om, jeg beskriver den kropslige reaktion, der kan opstå, hvis du er kommet til at tage toiletpapiret ned i strømpebukserne og kommer glad ind på dansegulvet, men opdager, du trækker hele toiletrullen efter dig.

Men det er det ikke – der er beskrivelsen af en hedetur. Eller rettere sådan som jeg oplevede den.

Har du hedeture, ved jeg, du kender fornemmelsen, og du har helt sikkert mødt andre kvinder, der som dig har det mere end varmt.

Det er skønt at møde en lidelsesfælle og hold nu op, hvor har jeg sammenlignet hedeture med både veninder, kollegaer og endda også med kvinder, som jeg ikke kender. Vi kan altid kende hinanden, os der har hedeture, på det helt særlige håndtegn, vi har til fælles – også kaldet viften.

Op mod 80% af alle kvinder i den vestlige verden oplever dem i forbindelse med overgangsalderen. Men det betyder også at ca. 20% ikke har dem – overhovedet. Man fristes til at sige: de heldige asner! Hedeture gør ikke ondt, men for dælen, hvor er de belastende, irriterende og forstyrrende – især hvis de kommer om natten og forstyrre nattesøvnen.

Hedeture er et symptom på en ubalance, og er ikke normalt selvom mange opfatter det som en uundgåelig del af overgangsalderen.

Fordi mange har det, er det ikke ensbetydende med, det er normalt.

Man kender ikke hele mekanismen bag hedeture, men man ved dog,  det har noget med de faldende kønshormoner at gøre – primært østrogen og progesteron. Andre ændringer i hormoner har også været under luppen fx stigningen i FSH og faldet i testosteron.

Hedeture kommer helt overordnet set fra dit nervesystems temperatur regulator, og da hele nervesystemet bl.a. justeres og påvirkes af dine hormoner, kan ændringer i dine hormoner også påvirke din temperaturregulering.

Faldet i kønshormoner inden overgangsalderen er en helt naturlig proces, men du er ikke skabt til at vride dig igennem alskens ubehag, så snart du rammer overgangsalder mærket. Der er kulturer, hvor man ikke kender fænomenet, og i fx asiatiske lande, hvor man spiser en helt anden type kost har langt færre kvinder hedeture.

Men hvis det ikke er normalt, hvorfor får man så hedeture?

 

Det skyldes at kvinder i den vestlige verden er udsat for en masse ydre og indre stressfaktorer, som direkte og inddirekte påvirker hormonsystemet. De stressfaktorer som i den grad kan påvirke din menopausale krops evne til at holde en hormonbalance, som ikke giver hedeture er:

  • Skadelige stoffer fra luft, miljø og fødevare (herunder allergier og sensitivitet overfor fx gluten)
  • Svingninger i blodsukker som følge af for stort sukker- og kulhydrat indtag
  • Stress både ydre stress fra arbejde, krav mm OG stress fra indre krav, forventninger og adfærds mønstre
  • For lidt søvn, ro og hvile (aktivering af stress responsens modpol)
  • Oxidativ stress som følge af mangel på antioxidanter
  • Ubalancer i tarmsystemet (leaky gut) som påvirker evnen til at optage næring og skille sig af med giftstoffer

 

5 tip til overgangsalder uden hedeture:

#1 Meditation

Undersøgelser har vist, at kvinder der praktiserer vejrtræknings øvelser og meditere, kan reducere deres hedeture med op til 90%. Meditation er en fantastisk måde at få dine stresshormoner i skak og skabe ro i din krop, så den kan danne de hormoner, den har brug for. Stress er en af de hyppigste årsager til hormonelle ubalancer. Den korte forklaring er, at stresshormonerne bliver prioriteret over kønshormonerne, når kroppen er i gang med hormonproduktionen. Det betyder at der dannes færre kønshormoner, og de kan komme i ubalance i forhold til hinanden.

 

#2 Stabilt blodsukker

Et stabil blodsukker kan drastisk reducere hedeture. Ved at spise regelmæssigt og undgå hurtige kulhydrater, alkohol og sukker kan du holde dit blodsukker stabilt. Spis sunde fedtstoffer (kokosolie, olivenolide, avokado, nødder), protein, fibre fra grøntsager, frugt og fuldkorn, men skær ned på stivelsesholde variationer som fx kartofler. Linser og bønner er også gode for dit blodsukker og indeholder derudover også planteøstrogener som i sig selv har god effekt på hedeture.

 

#3 Urter og tilskud

Mangel på næringsstoffer kan give hedeture især antioxidanterne C og E vitamin. Derudover findes der mange forskellige urter, som har videnskabelig og dokumenteret effekt på hedeture. Det gælder fx Sølvlys (Black Cohosh), Rødkløver, Dong Quai og Vitex.

 

#4 Skru ned for kaffe

Kaffe er en af mine ynglings laster, men jeg har barberet det ned til en halv kop med masser af havremælk dagligt. Kaffe er desværre noget, der kan sætte blus på mine hedebølger, og det er teknisk set flydende stress. Kaffe stimulerer nemlig din krop til at danne stresshormoner, og som du ved er stress hormoner en af de største syndere, når det gælder hedeture. Så skær ned eller stop helt og aldeles med at drikke kaffe, hvis du kan.

 

#5 Find årsagen til stress

Stress er,som du ved nu rodårsagen til ufattelig meget ravage i kroppen. Derfor er det essentielt at finde rodårsagen, hvis du har stress i dit liv. Du kan gøre mange ting for at reducere stress i dit liv, men den virkelige forvandling sker først, når du har fundet rodårsagen til din stress. Man kan være stresset af mange årsager – både jobmæssigt, relationsmæssigt og være i omstændigheder som er stressende, men jeg ser rigtig ofte også kvinder, som er grundstressede.

At være grundstresset er at have en lav, men konstant grad af stress kørende. Mange af de tilpasningsstrategier, vi som kvinder har dannet i vores barndom, er med til at skabe stress. Et typisk eksempel er perfektionisme. Tilpasningsstrategier kan være med til at forskyde den hormonelle balance p.g.a udskillelsen af stresshormoner. Dermed give fysiske reaktion, symptomer og også decideret sygdom.

Derfor er min store kæphest, at du laver en “stressassesment”, som går dybere end blot at tjekke ind og mærke om du føler stress på din arbejdesplads eller i relationen til din partner og familie. Alle de gode tiltag du gør ved at spise sundt og godt, undgå kaffe, meditere og spise de rigtige tilskud kan være spildte kræfter, hvis du bliver ved med at være i en stresset tilstand.

 

 

Når vi rammer årene inden selve overgangsalderen (præmenopausen), bliver vi endnu mere følsomme overfor alt, der involvere og påvirker kønshormoner. Da de jo som bekendt falder, har du ikke så meget at gøre godt med, og alt hvad der får dine kønshormoner til at falde, ud over det de allerede gør, vil kunne give dig reaktioner og symptomer.

Med andre ord så er det som regel ikke det naturlige fald i østrogen og progesteron, der giver symptomer i sig selv, men mere summen af påvirkninger på dine kønshormoner.

Det forklare også hvorfor, vi ikke alle sammen reagere på samme måde. Vi har ikke den samme type eller mængde af stressorer i vores liv og vores grundlæggende udgangspunkt (sundhedstilstand) er også forskellig.

Hvis du har hedeture, er det vigtigt, at finde de stressfaktorer eller rodårsager, der får din krop til at reagere og støtte kroppen til at komme i balance. Derfor er det heller ikke altid nok blot at tage et enkelt kosttilskud eller kun at ændre kosten.

Der skal ofte mere til, og derfor får du ikke kun et godt råd, men derimod 5 råd, som tilsammen vil gøre en kæmpe forskel for dig, hvis du lige nu kæmper med hedeture.

 

Disse 5 tip vil hjælpe dig meget langt, men hedeturer eller andre gener i overgangsalderen kan kræve et dybere dyk ned i de rodårsager, der har skabt dem.

Det er her at en snak med en ekspert, kan gøre godt.

Jeg tilbyder dig en gratis samtale ved at booke en tid i min kalender til en afklarende konsultation.

Du kan booke den >>> HER